onsdag 3. juni 2015

Pneumatisk lamellstanse - stansing av innvendige lameller, 25 mm

Når lamellstansa er klargjort, slik som forklart i et tidligere innlegg, og man har gjort klar stigebånd, er den klar til å stanse. Det jeg pleier å gjøre, er å finne frem alle arbeidslappene på persienner som har den samme fargen, som vi har satt inn i maskinen. En pakke med stigebånd har to ender, dermed kan disse bli festet rett inn i maskinen. Vi trenger to stigebånd når vi har ett mellomrom, alle persienner med mer enn ett mellomrom (mellom hvert stigebånd) må klippes til riktig lengde. Det jeg da gjør, er at jeg skriver ned alle målene på stigebånd 3, 4, 5 osv, og legger til rundt 25cm per persienne, ettersom at vi trenger litt ekstra stigebånd over og under lamellene. Deretter klipper jeg stigebånd nok til alle persiennene som trenger ekstra med en gang, slik at det ikke blir så mange pauser og mye ekstra jobb.
Det er ingen bestemt rekkefølge å stanse persiennene i, men persienner med likt breddemål, eller som det er flere av på samme arbeidsseddel, blir selvsagt stanset etter hverandre. Noen ganger kan de persiennene som skal prioriteres å bli ferdig med først bli stanset før de andre, andre ganger kan man velge å gå fra størst til minst, eller å følge ordrene nedover osv.
Når man har funnet frem en arbeidslapp man tenker at det er greit å begynne med, skriver man målet inn på skjermen til stansa. Den trenger breddemål og høydemål i millimeter, antall persienner med dette målet, og antall ekstra lameller. Vanligvis legger vi til én lamell til å begynne med, og legger til flere ved behov. Disse behovene kan for eksempel være at vi ser at det er lakkfeil (skraper, skrammer, manglende lakk) på lameller, en lamell stanger og blir bulkete og ubrukelig, eller at vi har måttet fjerne lameller av andre grunner. Den første lamellen som blir stanset fra en rull blir bestandig fjernet, ettersom at den som regel blir litt stygg når den kjøres gjennom stansestasjonene. Vi legger da til to ekstra lameller i systemet. Hvis rullen har blitt brukt til å justere lamellengda under nullstilling av maskinen, har første lamell på rullen allerede forsvunnet, og det er ikke nødvendig å fjerne denne.
Etter at målene har blitt skrevet inn, trykker vi på start, og maskinen vil da stille inn stansestasjonene og træstasjonene med riktig mellomrom. Det er veldig viktig at ingenting står i veien, for hvis det gjør det så vil stasjonene kjøre seg fast, og man er nødt til å nullstille maskinen på nytt. Det er også viktig å følge med på at mellomrommet ikke er for lite; da kan nemlig de runde metallstøttene som hjelper lamellen å gli lett fra træstasjon til træstasjon stå i veien, noe som også fører til stanging og behov for nullstilling av maskinen. Hvis mellomrommet er rundt 30 eller mindre, fjerner vi støttene der det er nødvendig, og setter dem heller inn igjen hvis det viser seg å være plass. Støttene skal vris til de er i lik høyde med hverandre, før de stilles inn med jevne mellomrom mellom træstasjonene. Hvis støttene ikke er i lik høyde, kan dette føre til at lamellen hopper, og deretter kan den stange og forårsake tvinn (trøbbel med stigebåndet, f.eks to lameller i samme stige) eller bli bulket og bøyd.
Da er maskinen nesten klar til å stanse! Hvis det er 15 cm inn til første hull, og dermed også fra siste hull og ut til enden av lamellen, kan vi sette på en sak som ligner litt på en omvendt sklie på den siste træstasjonen. Den gjør sånn at når enden av lamellen sklir oppover, så blir enden løftet såpass at maskinen klarer å dytte opp lamellen langt nok selv, slik at det ikke havner to lameller i samme stige. Hvis det er 10 cm inn til de ytterste hullene på lamellen, derimot, fungerer ikke denne sklia. Da må man stå med fingeren på siste stasjon, og manuelt gi et lett dytt etter hver lamell er stanset for å unngå tvinn.
Vi går ut ifra at det er 15cm til de ytre hullene. Vi starter maskinen ved å sørge for at stoppknappene ikke er trykket inn, og trykker på startknappen. Da vil maskinen automatisk begynne å stanse lameller, og stopper ikke med mindre vi trykker på stopp, det går tomt for lamell på rullen, eller den er ferdig. Ett unntak er hvis vi har satt på noe som heter båndklipp. Dette setter vi på den siste persienna vi stanser i den valgte fargen, og maskinen vil da regne ut når vi kan klippe av lamellen på rullen, slik at vi slipper å bukke og dermed bruke opp mer enn nødvendig av rullen. Da stopper maskinen, og vi kan klippe av rullen og trykke på start når vi er klare til å stanse resten av persienna.
Underveis mens persienna blir stanset, har vi tid til å sette på gjennomsiktige plastclips. Disse er designet for å holde stigebåndet fast i den øverste lamellen. Vi setter ikke på plastclips før det har blitt stanset minst 5-6 lameller, ettersom at vi må dra i stigebåndet for å få tilgang, og dette forstyrrer produksjonen hvis vi har for lite å gå på. Plastclipsene festes ved at vi tar de to tuppene på hver sin side av stigebåndet, og trær dem utenpå lamellen. Deretter presser vi lett på lamellen, så vi får gjort det samme på den andre siden uten å bulke den.
Skjermen, træstasjoner og støtter på lamellmaskinen,
De blå boksene inneholder metallpinner med gule ringer,
svarte ringer og plastclips til 25mm lameller
Når en lamellpakke er ferdig stanset, vil maskinen skyve den opp. Vi får en advarsel på et litt lenger enn vanlig intervall i stansingen før den siste lamellen, noe som er kjekt fordi vi da har tid til å fjerne hendene så vi slipper å få persienna dyttet opp mot fingrene. Etter at persienna er dyttet opp, trær vi noen metallpinner som ser ut som store nåler gjennom hullene i lamellene. Hvis vi ser at noe er unormalt med stigebåndene, så ser vi etter hva dette er. Snora til persienna skal nemlig træs gjennom lamellpakken med den store nåla på neste stasjon, og vi vil om mulig unngå at snora vikler seg rundt stigebåndet. Metallpinnen holdes på plass av en gul ring med en sprekk i for enkel fjerning over lamellpakka, og en sort helring under lamellpakka. Begge er laget av gummi.
Hvis vi skal stanse mer enn en persienne med samme mål, er det kjekt å la lamellpakka stå litt lenger. Stigebånda fra denne vil nemlig nå være i perfekt posisjon til å begynne å stanse nye lameller rett inn i det. Vi kan da klippe over stigebåndet midt mellom disse, mens lamellpakke nummer to (osv.) stanses, for effektivitet. Hvis ikke, klipper vi stigebåndet noen stiger under nederste lamell, så vi har litt ekstra å jobbe med.
Når lamellpakka er ferdig, kan vi legge den inn i hyllene ved opphengsstasjonen. Om toppen og bunnen allerede er stanset, legger vi lamellene med dem. Hvis ikke skriver vi en lapp med målene til persienna på, slik at den er lettere å identifisere for den som stanser topp og bunn.
Stansa er umiddelbart klar til å få et nytt mål, og stilles inn til å stanse en ny persienne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar