torsdag 4. juni 2015

Pneumatisk lamellstanse, innvendig - bytte til 35mm

Gul: hjul som holder lamellrullen på plass
Rød: Bukkestasjon
Grønn: skapet på maskinen
Blå: fører lamellen rett inn i stanseverktøyene
Som nevnt i tidligere innlegg (anbefales å lese først), har vi forskjellige størrelser på lamellene våre. Den mest vanlige typen er 25mm, også har vi også 35mm bredde på lamellene våre. For å stanse disse to, trenger man to forskjellige sett med verktøy, ettersom at den ene er bredere enn den andre. Det er en del ting man må huske på når man skal stanse 35mm, som er noe sjeldnere enn 25mm lameller.
Når vi bytter om, starter vi fra venstre på maskinen, og jobber oss bortover. Denne metoden gjør at det er lettere å huske alt, i stedet for å begynne midt på maskinen. Da glemmer man plutselig noe, og da kan det gå galt når man skal stanse.
Det aller første som er annerledes, er hvilken vei man skrur på hjulet som holder lamellrullen på plass. Dette hjulet har en innvendig diameter på den ene siden, som gjør at når vi skrur den på
Innsiden av skapet
kommer vi tettere på enn hvis vi skrur den med den innvendige diameteren ut. Dermed sier det seg vel nesten selv at den innvendige diameteren skal ut når vi har 35mm lamellrull, ettersom at denne trenger større plass. Det neste som må endres er hvilket sett med bukkevalser vi bruker. Vi trenger bredere og kraftigere hjul til å bukke 35mm lameller enn til 25mm. Så går turen inn i skapet, hvor vi må skifte ut en plate som har med bevegelsen på maskinen å gjøre. Vi må skru ut boltene, og løsne på en klaff for å få løs platen, og sette inn en ny. Disse platene med spor er merket med 25 eller 35. Det er viktig å entre skruene før vi fester dem, hvis ikke kan de sitte skeivt, noe som ikke er bra. Inne i skapet er det også to blå håndtak, som vi må sette til å peke nedover. Dette har med lufttrykket som regulerer farten å gjøre, og nedover betyr sakte fart. 35mm stanses bestandig på sakte fart.
Vi jobber oss videre bortover, og det neste er en liten metallsak som fører lamellen på rett spor inn i stansestasjonene. Denne kan vi ganske enkelt vri på, til den har bredt nok spor til den lamellen vi bruker.
Stanseverktøyene til 25mm lamell har ikke bredt nok spor til 35mm lamell, og derfor må vi bytte alle hullverktøyene, og kutteverktøyet. Hullverktøyene til 25mm er merket med tall, fordi de har blitt brukt så mye på én plass at de har blitt tilpasset akkurat den stasjonen de står i. Hullverktøyene til 35mm lamell, derimot, har blitt brukt mindre, og er såpass nye at de kan stilles hvor som helst.
Gul: Stansestasjon med hullverktøy
Rød: Kontrollpanel til skjermen. Under kontrollpanelet
finner vi kutteverktøyet
Grønn: Træstasjon
Når hullverktøyene og kutteverktøyet har blitt byttet ut, sjekker man arbeidslappene for å se hvor mange træstasjoner man kommer til å trenge. Dette er én mer enn antall mellomrom. Det er ikke nødvendig å bytte ut flere træstasjoner enn man trenger. I tillegg til selve træstasjonen, må også den trekantede saken som dytter lamellene opp byttes ut, og også klossen med innføringsspor inn til træstasjon.
Annet enn dette er det kun stigebånd og clipsen som gjenstår, og å bytte set-up nummeret på skjermen, slik at maskinen vet at den skal stanse bredere lameller.
Blå: Kloss med innføringsspor
Grønn: Dytter hver lamell opp for å gi plass til neste
Gul: Selve træstasjonen (som byttes ut)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar