lørdag 3. januar 2015

Kvalitetssikring

Når det gjelder kvalitet, har Persiennefabrikken et motto; alle avvik skal bli oppdaget og rettet opp før produktet blir levert til kunden. For at dette skal være mulig, er det oppført en sjekkliste på alle arbeidsdokumenter. Denne sjekklisten inneholder:
- Er fargen riktig?
- Er det noen lakkfeil/riper?
- Er alle mål riktige?
- Hvordan er vendingen?
- Går den likt opp?
Deretter må man dømme hvert punkt etter toleranser.
Farger er det som regel en nulltoleranse på; har man valgt feil farge, så må man starte om igjen. Unntak på dette er tilfeller hvor fargen som kunden vil ha er utgått. Da velger man en farge som er lignende som erstatning, og forklarer situasjonen for kunden.
Lakkfeil og riper kan for enkelte farger bli rettet opp uten problem. Hvit eller sort tusj kan bli brukt til å dekke små avvik, og til 717, som er en sølvgrå farge, finnes det lakk. Riper på toppkasse kan også gjemmes inn mot veggen. Er lakkfeilen eller ripene for ille, kastes delen og blir laget på nytt.
Det er også svært liten toleranse på mål. Toppene til innvendige persienner kan gjerne være en millimeter kortere per ende; dette er fordi det blir satt på endelokk som går litt på utsiden av kanten. Bortsett fra dette er det veldig viktig at alle mål – også mål inn til hull – er riktige, slik at produktet blir rett og passer nøyaktig. Man kan forhindre gjentatte feil ved å kontrollmåle før man stanser videre på stansemaskiner, og også måle nøye når man gjør opphenget.

Det er viktig å sjekke vendingen på produktene. Hvis lamellene ikke vender rett, er det stor sjanse for at det enten er en tvinn (forvikling) på ett eller flere stigebånd, eller at noe ikke stemmer oppe i en av lagerboksene som befinner seg i toppkassa. Den eneste løsningen er å lokalisere og rette opp problemet, enten ved å tre lamellene riktig eller å rette opp i feilen i lagerboksen.
At persiennene og markisene går opp likt avhenger av hvor rett produktet er. Svært få kunder ville vært fornøyd med å få tilsendt en skeiv persienne. Toleransen på utvendige persienner er på fem millimeter, mens den er på knapt en millimeter på innvendige. Er forskjellen større enn dette, skyldes det som regel stigebånda eller at det er noe i veien med betjeningssnorene (eller bendlere for utvendige). Dette må rettes opp i inne på fabrikken, og er viktig å kontrollere også på produkter som har vært inne til reparasjon.
Fabrikken har ellers ingen direkte oversikt over retningslinjer for hvordan et produkt skal lages, annet enn det man blir fortalt under nøye opplæring, som da blir en automatisk prosess.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar